Молитве


Молитва за оне опседнуте демонима
 

Боже вечни, који си род људски избавио робовања ђаволу, избави и мене, слугу Твога /слушкињу Твоју, ИМЕ/, од сваког дејства нечистих духова. Нареди злим и нечистим дусима и демонима да одступе од душе моје и да не бораве нити се скривају у мени, него нека ради Светог Имена Твог и Јединородног Сина Твог и Животворног Духа Твог, беже од створења руку Твојих и да будем очишћен/а од сваког искушења ђаволског, да бих свето и праведно и побожно поживео/ла, удостојаван/а Пречистих Тајни Јединородног Сина Твог и Бога нашег, са којим си благословен и прослављен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин! 
Боже вечни, који си избавио род људски од робовања ђаволу, избави слуге Твоје (имена) од сваког дејства духова нечистих; нареди злим и нечистим дусима и демонима да одступе од душе и тела слугу Твојих (имена) и да не бораве нити да се скривају у њему, него да у Свето име Твоје и Јединородног Сина Твог и Животворног Духа Твог, беже од створења руку Твојих, да би, очистивши се од сваког деловања ђаволског, поживели свето и праведно и побожно, удостојавани пречистих Тајни Јединородног Сина Твог и Бога нашег, са којим си благословен и прослављен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

Молитва за заштиту од нечисте силе

Господе Исусе Христе, Сине Божји, огради ме светим Твојим Ангелима и молитвама Свепречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, силом Часног и Животворног Крста, Светог Архистратига Божјег Михаила и осталих Небеских сила бесплотних, Светог Пророка и Претече, Крститеља Господњег Јована, Светог Апостола и Јеванђелисте Јована Богослова, Свештеномученика Кипријана и мученице Јустине, Светитеља Николаја, архиепископа Мирликијског чудотворца, Светитеља Лава, епископа Катанског, Светитеља Јосифа Белгородског, Светитеља Митрофана Вороњешког, преподобног Сергија, игумана Радоњешког, преподобног Серафима Саровског Чудотворца, Светих мученица Вере, Наде и Љубави и мајке њихове Софије, светих и праведних богоотаца Јоакима и Ане и свих светих Твојих, и помози мени, недостојном рабу Твојему (име ), да ме избави од свих насртаја непријатељских, од сваке мађије, чаролије, врачања и од лукавих људи, да не узмогну учинити мени зла никаквога.
Господе, светлошћу Твојег блистањас, сачувај ме ујутру, преко дана, навече и када сан долази, и силом благодати Твоје одврати и удаљи сва зла нечиста која дејствују по наговору ђавола. Ко је тако мислио и чинио - врати њихово зло назад у пакао, јер Твоје је Царство и Сила, и Слава, Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Молитва против пијанства

Икона Пресвете Богородице "Чаша која се не испија"
О, премилостива Владичице! Заступништву Твоме сада прибегавамо, мољења наша не презри, већ милостиво услиши нас жене, децу и мајке и исцели браћу, сестре и рођаке наше тешком болешћу пијанства обузете и отпале од Мајке своје, Цркве Христове и спасења свога. О, милостива Мајко Божија , дотакни срца њихова, брзо заустави пад греховни и приведи их уздржању спасоносном. Умоли Сина Твога, Христа Бога нашега, да нам опрости сагрешења наша и да не одврати милост Своју од људи Својих, већ да нас укрепи у трезвењу и целомудрију. Прими, Пресвета Богородице,молитвемајки, које због чеда својих сузе проливају; жена, које због мужева својих јецају; деце сироте и убоге коју су посрнули родитељи напустили, као и свих нас, који се икони Твојој клањамо. И нека овај вапај наш, молитвама Твојим, дође до Престола Свевишњег. Заштити нас и сачувај од лукаве заседе и свих замки ђаволских, и у страшноме часу кончине наше помози нам да без спотицања прођемо ваздушна митарства и избави нас вечне осуде молитвама Твојим, како би нас милост Божија обасјала у бесконачне векове векова. Амин. 

Молитва Богородици у невољи, искушењима и потиштености

Преподобна Царице моја, Пресвета Надо моја, Уточиште сиротих, Заштитнице путника, Помоћнице онима који су у беди и Заштито оних који су злостављани, види моју невољу, види моју муку: са свих страна сам опкољен/а  искушењем, а нема никог да ме брани. Ти ми сама помози јер сам немоћан/ћна. Нахрани ме као странца, упути ме као заблуделог/лу, излечи ме и спаси као безнадежног /ну. Немам друге помоћи, ни заштите, ни утехе, осим Тебе, о, Мајко свих невољних и оптерећених. Погледај на мене са небеса, закрили ме Пресветим Покровом Твојим, како бих се избавила од свих зала која су ме опколила и ја ћу увек славити Преславно име Твоје. Амин.
Молитва против ружних помисли


Владару, Господе, Боже мој, у чијим је рукама судба моја, заштити ме по милости Својој, и не допусти да пропаднем због безакоња својих, нити да идем за вољом тела, које страстима војује против духа. Твоје сам створење, не презри дело руку Својих. Немој ме одбацити од Себе, сажали се, а не понизи. Слаб/а сам, немој ме презрети, Господе, јер Теби прибегох, Заштитнику своме и Богу; исцели душу моју јер сагреших Теби, спаси ме по милости Твојој, јер сам Ти одан/а од младости своје. Некад се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, некорисних сећања; удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло. Јер си Ти једини Свет, једини Силан, једини Бесмртан, у свему беспримерно Моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски. Јер, Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и кроза све векове. Амин.
  
Молитва Светом Архангелу Михаилу
 

Сав си огањ и ревност, свети Архистратиже Михаиле, зато те молимо: учмале душе наше запали огњем ревности твоје, да бисмо будне савести увек радосно служили заједничком Господу нашем, свесрдно се угледајући на тебе, безгрешног и светог брата нашег, и врховног војсковођу нашег, врховног војсковођу све небеске и земаљске војске Христове. Чудесни Господ Христос начинио је једну Цркву од анђела и људи, да бисмо се ми људи, који тајанствено представљамо херувиме на земљи, угледали на свету небеску браћу нашу, на чијем челу стојиш ти, лучезарни и дивни Архистратиже Михаиле. Ти си на небу победио свезлог сатану, и збацио га с неба на дно пакла, помажи и нама увек, молимо те, свемоћни Архангеле да и ми свепобедном силом твојом побеђујемо свелукавог сатану, који нас са свих страна напада и искушава кроз безбожне људе, кроз нечисте помисли, кроз земаљске сласти, кроз опојне страсти.
Сав си свет, чист и безгрешан, дивни Првоангеле Божји; молимо те свесвети, молимо те свечисти, молимо те свебезгрешни, учи нас дан и ноћ како да живимо свето, чисто и безгрешно, и даруј нам твоје херувимске силе, да бисмо истински и стварно херувимски живели на земљи ми који по неизмерном човекољубљу Божјем представљамо херувиме на земљи. Не остави нас у отровном блату наших сластољубивих земаљских жеља, него нас подигни у небеске анђелске висине и оспособи нас да анђелски свето и чисто поживимо док смо у телу на земљи. Милостиво погледај на нас, Свепобедни Архангеле, снисходљиво се спусти до нас, те нас, заспале у гресима, пробуди на борбу са злом, са грехом, са смрћу, са ђаволом, да бисмо, вођени и сокољени тобом, лако савлађивали сваки грех, сваку страст, сваку смрт, сваког ђавола. Ми знамо, Богоносни Архангеле, ти имаш власт над нечистим дусима, над болестима, над смрћу, над гресима; испуни душе наше божанском силом својом, те да бисмо и ми неустрашиво ратовали и херувимски побеђивали све непријатеље спасења нашег, вере наше, душе наше.
Свепобедни Војводо Небеских Сила, ти си очистио небо од сатане и црних ангела његових, - очисти и душе наше од свакога греха, јер греси наши отварају врата и прозоре душа наших, те кроз њих улазе у нас нечисте силе демонске прљајући и умртвљујући душе наше, које треба да су анђелски чисте и анђелски бесмртне. Без твоје свепобедне помоћи, Небески Војсковођо, ми лако постајемо плен нечистих сила; стога те од свег срца молимо: уврсти нас у своју непобедиву војску, и ратуј за нас и испред нас, водећи нас и предводећи нас у свакој борби за душу нашу, за спасење наше, за вечност нашу, и осигуравајући нам победу над сваким грехом и над сваким ђаволом. О, пресвети Архангеле, ми смо очајно немоћни пред демонском силом вражјом, ако нам ти не притекнеш у помоћ божанском силом својом. Са тобом, ми ћемо увек односити победу у свима биткама за душу нашу и спасење наше и вечност нашу; а без тебе - ми беспомоћно посрћемо из пораза у пораз, из греха у грех, из пакла у пакао. Зато буди увек с нама, и не напуштај нас због грехова наших и смрада нашег, него, љубећи нас божанском љубављу, учини да омрзнемо грех и све греховне сласти и испунимо душе своје миомиром еванђелских врлина. Ево, душе своје предајемо теби, пресвети Првоангеле Божји; молимо те и преклињемо, води нас увек путевима који одводе у Царство Небеско, да бисмо заједно с тобом, вечито славили свемилостивог Спаса нашег - преслатког Господа Христа, и Његовог свечовекољубивог Оца, и свеблагог Духа Утешитеља, коме слава и хвала сада и увек и у векове векова. Амин.
                                                                    о. Јустин Поповић