Читање акатиста


 Једна дефиниција молитве гласи: Молитва је дисање душе. То треба да значи: као што је дисање важно за људски живот, тако је и молитва важна за духовни живот човека. Онај ко више не дише - мртав је; ко се више не моли његова вера је мртва. Ко само површински дише, болестан је; ко се само површински, формално моли, његова вера је закржљала. Зато Христос непрекидно од нас захтева: "Молите се да не паднете у искушење" (Лука 22, 40).
Молитва треба да буде постојана, стална и истрајна:..
...Понекад су људи нестрпљиви и незадовољни што им Бог одмах не испуњава оно што га моле, а заборављају да у Молитви Господњој стално понављају: "Да буде воља Твоја". Богу није нужна наша молитва, али наш живот захтева молитву. Бог зна шта нам је потребно, а ми у молитви настојимо да сазнамо вољу Божију и да у том правцу усмеравамо свој живот. Само онај зна правилно да живи, ко зна правилно да се моли.
Богу се треба молити непрестано и на сваком месту.... Сем јутарњих и вечерњих молитава у Молитвенику се налазе и молитве за посебне потребе и разне случајеве (за Божју заштиту, за покојне, у невољи, за децу, у болести, против напада ђавола итд)....
Акатист (грчки - Ακαθιστος, [слушати] стојећи на ногама) је химна благодарности. Састоји се од 12 "икоса" – дужих похвала, које се завршавају, на пример у Акатисту Пресветој Богородици, рефреном: Радуј се невесто неневесна, невесто која се ниси удавала, и 12 кондака – краћих песама, које се завршавају речју Алилуја, славите Господа!
...По предању, прву овакву похвалу Пресветој Богородици – Акатист, написао је патријарх цариградски Сергије у VII веку, као песму благодарности Пресветој Богородици, која је, као заштитница Цариграда, спасла овај град од силне непријатељске навале.
Видећи да је непријатељ надмоћнији, патријарх Сергије је узео икону Пресвете Богородице, њену ризу (хаљину) и део Часног крста, учино са народом опход по градским бедемима и кад је ризом дотакао море, оно се узбуркало и потопило све непријатељске лађе. Браниоцима Цариграда тада није било тешко да преплашену непријатељску војску на копну савладају. Народ је затим са свештенством пробдео целу ноћ у Влахеранском храму певајући песме благодарности, а патријарх Сергије је – каже се – испевао ову песму – Акатист Пресветој Богородици....
Данас поред Акатиста Пресветој Богородици, "Исусу сладчајшем" и анђелима, написани су акатисти готово свим значајнијим светим Божијим угодницима. Акатист можеш читати у свако доба дана, на сваком прикладном месту, а свакако да је најбоље пред иконом Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице, пред иконом Крсне славе или иконом светитеља за кога је акатист испеван. У сваком случају и у Акатисту се за помоћ обраћамо Богу, а молимо и посредовање Пресвете Богородице, Светих Анђела и Светих Божјих угодника, чији акатист читамо. Не постоји ограничење колико пута ће се један акатист дневно читати. Сама реч "акатист" значи - неседални-, па се за време читања или слушања акатиста не сме седети, већ стојећи, пажљиво читати или слушати. са молитвом...
.
                                                                                                                                                             прот. Душан Колунџић

Акатист се може читати и код куће, нпр. на крају јутарњих или вечерњих молитви, али може се читати и у слободно време. У том случају, поредак читања је овакав:
"Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Твоје Матере и свих светих, помилуј нас. Амин."
"Слава Теби, Боже наш, слава Теби!
Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда и све испуњаваш; Ризницо добара и Животодавче, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова! Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе помилуј!(трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова! Амин.
Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја, и на земљи као и на небу; хлеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.
Господи помилуј! (дванаест пута)
Слава оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова! Амин".
Псалам 50.
"Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајности премудрости Своје. Покропи ме исопом и очистићу се; умиј ме и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати Лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и дух бодар обнови у утроби мојој. Не одгурни ме од Лица Твога, и Духа Твога Светог не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Тада ће ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице. Тада ће метати на жртвеник Твој теоце."
Прочитати АКАТИСТ...
По свршетку читања акатиста:
"Достојно је ваистину блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.
Слава оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова! Амин.
Господи помилуј! (трипут)
Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних отаца наших и свих светих, помилуј нас. Амин."